Winkelwagen

Energielabel uitleg


De stofzuiger handel maakt zich op voor het energielabel.

Waarom eigenlijk een energielabel?

De meeste mensen kopen, zonder er veel bij na te denken even snel een "leuk" stofzuigertje, want een stofzuiger kopen is al geen leuke bezigheid en daarom wordt er weinig tot geen energie en tijd ingestoken om te kijken wat echt goed is, zowel voor het huishouden als voor de portemonnee.
De meeste klanten in de winkel zijn gefocust op het wattage "Hij moet minimaal 2000 watt zijn" krijgen we vrijwel altijd te horen als we naar de voorkeur van de klant vragen.
Maar je koopt eigenlijk een stofzuiger om zo snel en goed mogelijk je vloer schoon te krijgen. Dit laatste heeft eigenlijk niks te maken met de hoge wattages waar ze tegenwoordig mee lopen te strooien. 
Wij maken bij ons in de winkel meestal een vergelijking, bijvoorbeeld: een 2 ltr auto hoeft niet sneller te rijden dan een 1,6 GTI uitvoering. Of met een gloeilamp van 75 watt, want die  geeft niet meer lichtopbrengst (lux) dan een TL van 10 watt of een LED lamp van 4 watt. Het is namelijk het opgenomen vermogen wat wordt vermeld en is dus afhankelijk van het rendement wat wordt gerealiseerd. Een Triple A koelkast die 24 uur, 365 dagen staat te koelen verbruikt net zoveel stroom als een 2000 watt stofzuiger welke u maar één uur per week gebruikt.
 
Om nu onderling de diverse merken en types beter te vergelijken is het energielabel bedacht. Zo is het voor de klant snel duidelijk welke stofzuiger een betere stofopname heeft op een gladde vloer of op een tapijtvloer, welke stofzuiger schonere lucht uitstoot, en welke stofzuiger het meest zuinig met energie om gaat. Op het nieuwe energielabel staat onder meer het jaarlijkse energieverbruik (kWh). 
In eerste instantie zal het energielabel tot klasse A gaan. Vanaf 2017 kunnen de apparaten ook in de klasse A+ tot en met A+++ vallen. Onderaan het label wordt informatie gegeven over DPU (dust pick-up =  stofopname) Dit zou een belangrijk argument voor aanschaf moeten zijn. Het geeft immers aan hoe efficiënt het apparaat werkt bij het verwijderen van stof. Daarnaast vinden we informatie over zuigresultaten op tapijt en harde vloeren. De stofopname op tapijt moet tenminste 75% zijn en op harde vloeren 95%. Het geluidsniveau, wat steeds belangrijker wordt, wordt ook vermeld op het label in decibels (db). De stofemissie (de uitstoot van stofdeeltjes)  moet met ingang van dit jaar minder dan 1% zijn. In klasse A moet dit zelfs minder dan 0,02% zijn.
 
De klant kan nu in één oogopslag zien dat veel energiezuinige stofzuigers beter schoonmaken, en ook nog eens veel geruislozer zijn, dan menig energie verslindend model!

Ontwikkeling en trends:

De stofzuiger is een echte elektronische krachtpatser. En volgens de fabrikanten is het einde nog lang niet in zicht. Elk nieuw model is weer schoner, kleiner, krachtiger en mooier. Slimme zuigmonden, uitgekiende filter systemen en stofzuigers zonder stofzak zijn in opkomst. Waar vroeger een log bakbeest met veel lawaai door de woonkamer werd gesjord, levert de stille en wendbare designstofzuiger van nu veel beter werk af. Hoewel het vermogen (Watt) op de winkelvloer nog steeds als een belangrijk verkoopargument geldt, wordt de zuigkracht vooral door andere factoren bepaald. 

Filters:

Een andere belangrijk onderdeel van de stofzuiger zijn de filters. De meeste stofzuigers hebben er tegenwoordig minimaal twee. De stofzak fungeert als filter voor de binnenstromende lucht en een Hepa filter zorgt voor schone uitstromende lucht. Als de poriën van de filters verstopt raken met vuil, neemt de zuigkracht af. Filters moeten daarom op tijd worden vervangen of gereinigd, want er zijn ook afwasbare filters op de markt. Voor verschillende toepassingen bestaan er filters en stofzakken, zoals stofzakken voor huishoudens met dieren en voor mensen met een stofallergie. 

Met of zonder stofzak:

De meeste stofzuigers zuigen stof aan door een filter dat ook het stof vasthoudt. Dit filter staat bekend als stofzak of stofcassette. Deze stofzakken hebben zich de laatste jaren sterk ontwikkeld waardoor ze langer meegaan en ook als ze voller raken de zuigkracht behouden blijft. Ze kunnen na gebruik hygiënisch worden verwijderd door dat ze steeds vaker met een klepje worden afgesloten. Hiernaast zijn er stofzuigers zonder stofzak op de  markt. Deze werken volgens het principe dat stof van de lucht wordt gescheiden door een luchtwerveling. Stof en vuil worden als in een centrifuge uit de luchtstroom geduwd en opgevangen in een compartiment, een uitneembare stofbak. 

Zuigvermogen:

Bij de stofzuiger is de effectieve zuigkracht belangrijk. De effectieve zuigkracht is de verhouding tussen het elektrisch vermogen en het afgegeven zuigvermogen in de zuigmond. Het optimale zuigvermogen wordt bepaald door factoren zoals, de vorm van de zuigmond en andere hulpstukken, de lekluchtovergangen en de diameter van de zuigbuis en slang. En niet te vergeten de werking van de papieren of linnen stofzak. Zitten de poriën  verstopt, dan neemt de zuigkracht sterk af. 

Zuigmond:

De zuigmond is minstens zo belangrijk als het motorvermogen. De aandacht van fabrikanten gaat steeds meer uit naar het ontwerp van de zuigmonden, die voor velerlei toepassingen verkrijgbaar zijn. Zuigmonden ontwikkelen is eigenlijk moeilijker dan de stofzuiger zelf. De kleinste afwijking in het ontwerp heeft grote gevolgen voor de zuigkracht. Een stofzuiger van 1200 Watt met een goede zuigmond zuigt mogelijk beter dan een stofzuiger van 1800 Watt met een slechte zuigmond. Een goede zuigmond schept de perfecte balans tussen vacuüm en luchttoevoer. Een goede zuigmond moet je moeiteloos
heen en weer kunnen duwen.  


Wist u dat...

... Een op de zeven Nederlanders een allergie heeft of deze in de toekomst krijgt!


Stofzuiger op maat:

Stofzuigerfabrikanten haken al enige tijd in op de trend tot individualisering. Er zijn stofzuigers voor mensen die helemaal voor hygiënisch schoon gaan, er zijn stofzuigers voor houten vloeren, voor graniet en voor vloerbedekking. Er zijn stofzuigers voor mensen met honden of katten en er zijn stofzuigers die er ook mooi uitzien.
Kortom: er is voor elk wat wils. 

Technische werking:

De werking van de stofzuigermotor is in principe onveranderd gebleven. Een elektromotor,  die makkelijk 25.000 omwentelingen per minuut maakt, is gekoppeld aan een turbine met geleide- en druk- schoepen. Deze turbine zorgt voor een onderdruk aan de zuigzijde. De onderdruk zorgt voor een sterke luchtstroming die via filters, stofzak, slang, verbindingsbuis en zuigmond het stof, zand en vuil opzuigt. De stofzak en (meestal) het filter zijn voor de turbine geplaatst en vangen het vuil op. 

Stofzakken:

Bij de stofzakken die in verschillende soorten op de markt zijn, is het belangrijk te letten op de luchtdoorlaatbaarheid en het stofterughoudend vermogen. Er zijn stofzakken met een groot stofterughoudend vermogen maar met een minimale luchtdoorlaatbaarheid. Het gevolg is dat de zuigkracht vrijwel nihil is. Ook hier geldt weer de gulden middenweg. Vaak is het beter om originele stofzakken te gebruiken of in iedergeval 5 lagen microvezel stofzakken.